SZAKMAI HÍREK

Olvassa el és véleményezze szakmai híreinket.

Sikertörténet: magyar egyetemisták találmánya adhatja vissza vakoknak az olvasás élményét

A Gloveye - magyar fiatalok találmánya - lehetővé teszi, hogy vakok nyomtatott szövegeket is el tudjanak olvasni. A fiatalok fejlesztésükkel megnyerték a Microsoft Imagine Cup hazai fordulóját, megjárták Seattle-t, most Amszterdamba készülnek. 

Fülöp Ádám és Klinkó Krisztián a Gloveye két alapító tagja évek óta zenél együtt Fadi & Klinko néven. Épp Kölnbe mentek egy fellépésre, amikor Krisztián előadta az ötletét, ami egy budapesti villamoson jutott eszébe, és aztán egészen Seattle-ig, a Microsoft Imagine Cup döntőjéig repítette őket. Látta, ahogy egy gyengénlátó a telefonjával próbált elolvasni valamit, ami elég problémás volt. Lefotózta a feliratot, amit aztán a telefon felolvasott. Ez viszont nehezítette a kapaszkodást és a zajban se volt könnyű hallania, hogy mit mond a telefon. „Ebből gondoltam, hogy jó lenne egy eszköz, ami egy kesztyűbe tudna jeleket adni, és nem járna ilyen nehézségekkel.”

Az elejétől fogva fontos volt, hogy az eszköz tényleg jobbá tegye a vakok és gyengénlátók életét, ezért igyekeztek a lehető legtöbb szervezettel felvenni a kapcsolatot. Egy barátjukon keresztül kerültek kapcsolatba a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskolával, aztán idővel sikerült majdnem minden olyan emberrel beszélni Budapesten, aki tud Braille-írást olvasni. Így már elég nagy volt a minta, hogy tudják, hogy milyen irányba kell haladni. „Kitaláltunk valamit, elvittük, nem működött, kitaláltunk valami mást.”. A hatodik alkalomra jutottak el oda, hogy lehetett olvasni az eszközzel.

A Gloveye tulajdonképpen egy okoskesztyűt gyárt – amivel a gyengénlátók képesek olvasni. A felhasználó a telefonjával beszkenneli a szöveget ­– az alkalmazás szól, hogy ha nincs az egész oldal a képen – majd az ujját egy görgőn húzva tud előre és hátra haladni a szövegben. A telefon Bluetoothon kommunikál a kesztyű mutatóujjában található Braille cellával, ami mindig az adott karakterhez tartozó Braille jelet formálja és így a felhasználó az ujjbegyével érezheti azt. A kesztyű tulajdonképpen olvas, olyan mintha Braille szöveget olvasna a saját ujjával, miközben valójában nyomtatott szöveget olvas az eszköz segítségével.

Az első áttörést az jelentette, amikor egyetlen ujjbegybe vezették a Braille jeleket. Ekkor a sorkövetés és sorugrás okozott nehézséget, ami miatt a koncepciót is meg kellett változtatni. Eredetileg úgy képzelték, hogy a felhasználó a szövegre teszi az ujját és ahol tart, azt tudja olvasni, viszont amikor elkezdte húzni, akkor nem a sorral párhuzamosan haladt. Erre jelentett megoldást a szöveg beszkennelése és a görgő.

Ma már rengeteg eszközt lehet kapni, ami könnyebbé teszi a vakok és gyengénlátók életét, viszont jellemzően nagyon drágák és a Gloveye-t ezekkel szemben elérhető áron tervezik árulni. Jelenleg úgy látják, hogy egy készülék ára 100 ezer forint környékén lesz. Emellett szeretnék orvosi segédeszközzé minősíteni, mert ha sikerül, akkor (társadalombiztosítási) támogatással együtt még olcsóbban tudják adni. Ennek a menete országonként eltérő, viszont most úgy néz ki, hogy Amerikában ez nem fog gondot okozni.

A szövegfelolvasókkal szemben a  Braille az olvasás élményét adja vissza. Több kutatás is bizonyította, hogy a Braille ugyanazokat az agyterületeket stimulálja a vakoknál, mint az olvasás a látók esetén.

A világon élő 285 millió vak és gyengénlátónak (Magyarországon 33 ezer) körülbelül a 10 százaléka tud Braille-t olvasni. Mivel csak kevesen tudnak Braille-t olvasni, alig készül bármi is Braille-nyomtatással. Viszont ha nincsenek Braille könyvek, akkor nincs miért megtanulni. Ez azért is probléma, mert a statisztikák szerint a Braille-t olvasni tudó vakoknak és gyengénlátóknak nagyobb esélyük van elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A Gloveye erre azáltal kínál megoldást, hogy az eszköz segítségével a Braille könnyen tanulható, mert az eszközben van felolvasó funkció is. Így, miközben a felhasználó az ujjában érzi a jelet, úgy a hozzá tartozó betűt is hallja.

„Nagyszerű érzés volt egyedül elolvasni az étlapot.” Jovány Barbara egy kávézóban próbálta ki a Gloveye-t és az önállóságot emelte ki, amit az eszköz a vakoknak nyújthat, mert így kevesebbszer kéne segítséget kérni, „nyúzni a látókat”. Szerinte is egészen más és több koncentrációt igényel Braille-t  olvasni, mint egy hangoskönyvet hallgatni, és elmondta, hogy a Gloveye amiatt is praktikus, mert egy könyv Braille-nyomtatásban több kötet hosszú is lehet.

A csapat most bekerült a Design Terminal inkubációs programjába, és emellett a Chivas startup-versenyére készül – az 1 millió forintos nyereménnyel járó hazai fordulót ugyanis itt is megnyerték, jöhet egy újabb világdöntő. 

Forrás: https://forbes.hu/uzlet/vakoknak-adja-vissza-az-olvasas-elmenyet-a-magya...

Helyettesítés.hu

Amennyiben Ön praxist kínál, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kereső kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön praxist keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kínáló kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön helyettesítő háziorvost keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy helyettesítő kollégái megtalálják és megkeressék Önt.