A helyettesites.hu küldetése egy könnyen kezelhető online közösségi felület létrehozása háziorvosok számára, ahol találkozhatnak a helyettes keresési, illetve a helyettesítés vállalási igények, valamint a praxis adás-vétel hirdetések. Oldalunk segítségével könnyebben meg tudják találni egymást a helyettesítést vállaló és a helyettest kereső, a praxistól megválni szándékozó, és a praxisvásárlás, praxisbetöltés iránt érdeklődő kollégák.

Az utóbbi években egyre nagyobb nehézséget jelent a háziorvosoknak az, hogy távolléteik esetére találjanak helyettesítő kollégát. A praxisban az állandó helyettesek gyakran nem tudnak vállalni hosszabb távú, illetve rendszeres helyettesítési igényeket.

Számos oka lehet, hogy egy háziorvosnak helyettesítésre van szüksége, és szokatlan a helyzetük is, hiszen a háziorvosok szükségszerűen vállalkozók, viszont nem zárhatnak be, mint egy versenypiaci vállalkozó, de nem is mehetnek szabadságra sem, mint a kórházakban dolgozó közalkalmazott kollégák.

Tartós helyettesítésre általában gyermekvállalás, további tanulmányok vagy egészségügyi okok miatt szokott szükség lenni.

Rendszeres háziorvosi helyettesítésre általában akkor van igény, ha az adott háziorvosnak a praxisán kívül más, rendszeres elfoglaltsága is van, mint például szakrendelés, továbbképzés, időszakos külföldi munkák. Nem ritka, hogy azért keres egy családorvos rendszeres, heti fix napokra egyeztetett helyettesítést, mert egyszerűen több időt szeretne együtt tölteni a családjával, könnyíteni szeretne leterheltségén. A rendszeres helyettesítési megállapodás jó megoldás kisgyermekes vagy nyugdíjas kollégák számára. Heti 1-2 nap rendszeres helyettesítés nagyon nagy segítség tud lenni ilyenkor.

Időszakos helyettesítést jellemzően rövidebb távollétek esetére keresnek a családorvos kollégák, mint például nyaralások, továbbképzések, családi események idejére.

A helyettesites.hu oldal küldetése, hogy segítse a háziorvosokat helyettesítési kérdésekben. Hiszünk abban, hogy a háziorvosoknak is kijár a nyugodt és tervezhető szabadság. Oldalunkkal szeretnénk segíteni a családorvosoknak, hogy egy-egy távollét esetén könnyebben találjanak helyettest.

Gyakorló helyettesítő háziorvosként sokszor drámai élethelyzeteket ismertem meg, amikor a helyettes hiánya komoly nehézségeket okozott.

Megismerkedtem olyan kollégával, aki már évek óta nem tudott nyaralni menni a családjával, mert nem tudta volna kire hagyni a praxisát. Beszélgettem olyan kollégával, aki a vágyott gyermekvállalást halasztotta el újra és újra, mert nem talált olyan kollégát, aki el tudta volna vállalni a praxis hosszú távú helyettesítését. Találkoztam olyan helyzettel, amikor egy betegség idején még a praxis helyettesítésének megoldatlan ügye nyomasztotta a kollégát, ahelyett hogy teljes mértékben a gyógykezelésére tudott volna fókuszálni. Vannak napok, feledhetetlen pillanatok, családi események, amikor jelen szeretnénk lenni szeretteink mellett – nem kellene, hogy az legyen ennek az akadálya, hogy nincs helyettes.

A helyettesites.hu küldetése, hogy segítse a háziorvosokat abban, hogy könnyen meg tudják találni egymást a helyettesítést vállaló és a helyettest kereső kollégák online felületünkön.