SZAKMAI HÍREK

Olvassa el és véleményezze szakmai híreinket.

A Magyar Orvosi Kamara megsértette az orvosok személyes adatok védelméhez fűződő jogát

Ismét elmarasztalta a Bíróság a Magyar Orvosi Kamarát:

11 orvos pert indított a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szabálytalan adatkezelése miatt még 2017 év végén. A perben a napokban született ítélet.  A MOK vezetése az összes magyar orvos személyes adatát kiszolgáltatta harmadik félnek, ebben az estben biztosítónak. A MOK nem csupán olyan értelemben szolgáltatta ki harmadik félnek az adatokat, hogy például egy hirdetést küldött volna ki az orvosoknak - bár már önmagában az is jogszerűtlen lenne - hanem biztosításokat kötött az orvosok nevére, azokat a személyes adatokat felhasználva, amelyeket az orvosoknak a kamarai regisztráció során kellett megadniuk. 

A Magyar Orvosi Kamara vezetése úgy kötött életbiztosítást a tagok részére, hogy erről a tagok nagy része nem is tudott, így nyilván igénybe venni sem tudta a szolgáltatást, sőt a szolgáltatással kapcsolatos biztosítási kötvényt sem ismerhették meg az orvosok évekig, amelyből kiderülhetett volna, hogy ki, mikor és milyen kárigényt  jogosult bejelenteni.  A biztosítás kifizetésre került a kamara költségvetésésből, mely a tagdíjakból származik, de a biztosított kárigényt nem tud bejelenteni, mert azt sem tudta, hogy rendelkezik biztosítással.

Hasonló perben már 2016-ban is kimondta a Kúria, hogy a Magyar Orvosi Kamara megsértette az orvosok személyes adatok védelméhez fűződő jogát. 

Ennek megerősítése történt most meg és immár ismét jogerősen kimondta a Fővárosi Törvényszék, hogy a Magyar Orvosi Kamara megsértette a felperesek személyes adatok védelméhez fűződő jogát, azaz jogtalanul adott ki harmadik fél számára személyes adatokat

Forrás: http://rontgen.reblog.hu/ismet-elmarasztalta-a-birosag-a-magyarorvosi-ka...

Helyettesítés.hu

Amennyiben Ön praxist kínál, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kereső kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön praxist keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kínáló kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön helyettesítő háziorvost keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy helyettesítő kollégái megtalálják és megkeressék Önt.