Gyakran felmerülő kérdés, hogy Magyarországon van-e létjogosultsága a háziorvosi helyettesítésnek, mint önálló pozíciónak, vagy háziorvosként az egyetlen lehetőségünk a saját körzet vállalása? Lehet-e alapozni egy megélhetést kizárólag arra, hogy valaki háziorvosi helyettesítéseket vállal hosszú távon? Megéri-e berendezkedni arra, hogy egy háziorvos főállású helyettesként rendel több körzetben is? Lesz-e elég helyettesítési lehetőség? Megéri-e vállalni egy saját körzetet, ha sokkal rugalmasabban tervezhető, kötetlenebb és változatosabb munkavégzést biztosít egy főállású helyettes pozíció? Milyen helyzetben melyik a jobb megoldás egy családorvos számára: saját praxis vagy rendszeres helyettesítések vállalása?

Mindannyian tudjuk, hogy az alapellátás elkerülhetetlenül átalakulás előtt áll. Sok a betöltetlen praxis, a fiatal orvosoknak nem vonzó alternatíva egy háziorvosi körzet betöltése. Jól ismert fenyegető statisztikai adat az erősen öregedő háziorvosi korfa. A háziorvosok jelentős része 60 év feletti (38 százalék), a 40 év alatti orvosok aránya rendkívül alacsony (17 százalék).

Évről évre nehezebb megoldani a háziorvosi helyettesítési igényeket, egyre kevesebb olyan kolléga van, aki ezeket a rendeléseket a saját rendelése mellett el tudná vállalni. Sok fiatal kolléga nyilatkozta azt, hogy azért nem szívesen választanák a háziorvosi szakot – még ha maga a szakterület és a tevékenységi terület tetszene is nekik -, mert a praxis nagyon erős és hosszú távú kötöttséget jelent és ezt egyre kevésbé szívesen vállalnák az orvosok.

Számos élethelyzet adódhat, amikor alkalmasabb egy kevesebb kötöttséggel járó, befektetést nem igénylő, rugalmas munkaidőt kínáló, főállásként, és részmunkaidőben is végezhető helyettesítési pozíció, mint saját praxis vállalása.

A szakemberhiány miatt erőteljesen fokozódik az igény, és ezzel egy időben csökken azok száma, akik vállalnak helyettesítést. Ennek fényében jelen helyzetben kijelenthetjük, hogy olyan nagy igény van háziorvosi helyettesítésre, hogy aki nem szeretne saját körzet irányába elköteleződni, az stabilan, biztosan számíthat arra, hogy könnyedén fog találni olyan helyettesíti lehetőségeket, melyek megfelelnek igényeinek.

Egyre több kolléga véleménye szerint az alapellátás megmentésének legcélravezetőbb lehetősége a praxisközösségek kialakítása lenne. Amennyiben ezek a praxisközösségek megalakulnak, még nagyobb szükség lesz a helyettesítő orvosokra, hiszen egy praxisközösségben 1-2 főállású helyettesítő orvosra is szükség lesz ahhoz, hogy a praxisközösség orvosai a szabadságolásokat, szakképzési és egyéb távolléteket nyugodtan eltölthessék, és senkinek ne kelljen kényszerűen túlórát vállalnia a kollégája távolléte miatt.

Meggyőződésem, hogy a minőségi betegellátás záloga, és a burn out szindróma legjobb megelőzési módja az, ha a családorvosnak megvan a lehetősége megfelelő mennyiségű szabadnap eltöltésére, és nincs az a nyomasztó érzése, hogy saját praxisa tartja rabságban. Jelen helyzetben a helyettesítési igények megoldásának kulcsfontosságú eleme, hogy legyenek olyan háziorvosok is a rendszerben, akik főállásban helyettesítenek, és nincs saját praxisuk, hiszen a saját praxissal rendelkező orvosok csak nagyon limitált mennyiségben tudnak további helyettesítéseket vállalni.

Nem szabadna előfordulnia, hogy egy családorvos több éven keresztül nem tud elmenni a saját családjával nyaralni, mert nem talál helyettest, nincs kire hagyni a praxist. Még inkább nem szabadna előfordulnia annak, hogy egy gyógykezelés, egy gyermekvállalás vagy egy szakmai továbbképzés ütközik akadályba azért, mert megoldatlan a helyettesítés kérdése.

Összességében elmondhatjuk, hogy a mai magyar alapellátásban főállású helyettes pozíció egyre fontosabb szerephez jut. A helyettesites.hu csapatának küldetése, hogy segítsen a háziorvos kollégáknak a helyettesítési igények megoldásában, online felületünkön könnyen egymásra találhatnak a helyettest kereső és a helyettesítést vállaló háziorvosok.