M-Resist: IT-alapú segítség a terápiarezisztens szkizofrén betegeknek

A Semmelweis Egyetemen tartották ötödik plenáris ülésüket az Európai Unió által finanszírozott m-Resist projekt résztvevői. Az m-Resist egy több komponensből álló, információtechnológiai alkalmazásokra épülő program a terápiarezisztens szkizofréniában szenvedő betegek számára. A három éves nemzetközi projektben Magyarországot az egyetem Semmelweis EgyetemPszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája képviseli.

A szkizofrén betegek 30-50 százaléka terápiarezisztens, vagyis nem reagál a jelenleg elérhető gyógyszeres kezelésekre. A nemzetközi együttműködésben megvalósuló, az EU Horizont 2020 program által finanszírozott m-Resist projekt keretében számukra fejlesztenek a kutatók egy speciális, információtechnológiai alkalmazásokra épülő programot – tájékoztatott Dr. Unoka Zsolt, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika docense. A csomag része egyebek mellett egy okosóra, mely detektálja például a szívfrekvenciát és a mozgást, valamint egy okostelefon, melyen keresztül követhetővé válik a beteg szociális aktivitása.

Az üzenetek és a hívások tartalma természetesen nem látható a kutatók számára, ugyanakkor az mérhető, hogy mennyi hívás, sms-váltás történik, mennyit beszél a beteg, mindez pedig információt adhat az állapotáról. A technológiai eszköztár hátterében egy ún. jósló modellező rendszer áll, melynek segítségével az összegyűlt adatok segítenek az állapotromlás előrejelzésében – magyarázta Dr. Unoka Zsolt. Az okosóra a szívritmus változás alapján mutatja az alvási fázisok változását, márpedig ez, továbbá az okostelefonon lemérhető szociális interakció csökkenése jó prediktora a visszaesésnek.

Forrás:
http://semmelweis.hu/hirek/2017/02/16/m-resist-it-alapu-segitseg-a-terap...

Helyettesítés.hu

Amennyiben Ön praxist kínál, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kereső kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön praxist keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kínáló kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön helyettesítő háziorvost keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy helyettesítő kollégái megtalálják és megkeressék Önt.