Erősödő magánellátó rendszer

A mozgásszervi problémák kezelésére, programozott ortopédiai műtétekre specializálódott Emineo Egészségügyi Központ magánkórházat nyitott a Hegyalja úton. A Knoll házaspár és befektetőtársuk egymilliárd forintot költöttek a kórházra.

A Magyar Rezidens Szövetség nyílt levélben kezdeményez tárgyalást a Magyar Orvosi Kamarával a pályakezdő orvosok tagdíjkedvezményének megvonásáról

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Területi Szervezeteinek Tanácsa megvonta egyebek mellett a pályakezdők, a táppénzen lévők, és a nyugdíj mellett dolgozó orvosok eddigi 50%-os tagdíj kedvezményét. Mindezt azután tették, hogy a legutóbbi, decemberi küldöttközgyűlés nem szavazta meg a tagdíjemelést. Éger István elnök már akkor jelezte, ha tagdíjemelés elmarad „valószínűleg kénytelenek lesznek hozzányúlni a kedvezményekhez”. A kedvezmények megvonásával a kamara vezetősége a „költség érzékeny csoportokba” rúgott bele, így például a pályakezdő fiatal orvosokba, a 70.

Kemény Lajos egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatója Jedlik Ányos-díjat kapott

Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

Juhász Márton fejlesztő, feltaláló, Kemény Lajos egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatója, Láng László agrármérnök, Volk Balázs vegyészmérnök, az Egis hatóanyag-fejlesztési igazgatója kapta idén a Jedlik Ányos-díjat szerdán Budapesten, írja az MTI. A kétévente odaítélt honoris causa Jedlik Ányos-díjat Gazda István tudománytörténész vehette át.

Új infektológiai központot hoz létre a Szegedi Tudományegyetem

Egy épületbe kerülhet 2019 végére a Szegedi Tudományegyetem klinikai központjának gyermek és felnőtt infektológiai ellátása. A fertőző betegekkel foglalkozó, egyetemi tanszékként is működő, a járványügyi intézményekkel együttműködő SZTE Infektológiai Központot a Déli Klinikaparkban alakítják ki. 

Mi az orvosok véleménye a MOK tagdíjemelési tervezetéről?

Ne legyünk passzív elszenvedői a kamara kevesek érdekét szolgáló határozatainak és vegyünk részt aktívan az egészségügyi érdekvédelemben!

Néhány napja petíció indult a következő címmel: "Tagdíjemelés helyett valódi orvosi érdekképviseletet!" -  melyben az orvosok a következőket követelik:

A petíció aláírói vállaják, hogy mindaddig nem hajlandóak kamarai tagdíjat fizetni:

- amíg a Magyar Orvosi Kamara működése, gazdálkodása nem lesz transzparens, a tagok számára átlátható

- amíg az éves beszámolók és a költségvetés nem lesz minden tag számára hozzáférhető

Megszólalt a RESZASZ a tervezett MOK tagdíjemeléssel kapcsolatban

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) közleményt adott ki a MOK tervezett közel 80%-os tagdíj emelésésvel kapcsolatban. 

Sajtóközlemény

Tárgy: Magyar Orvosi Kamara (MOK) tagdíjemelés

 A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) és az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport nem tartja időszerűnek és határozottan elutasítja a MOK tagdíjemelési javaslatát, valamint a mögötte álló gyenge érvelést.

Tisztelettel kérjük a küldötteket, hogy ne szavazzák meg az ezzel kapcsolatos határozatot!

Lázadnak az orvosok - petíció a tervezett 70%-os kamarai tagdíj emelés ellen

Jövőre majdnem duplájára nőhet az orvosok kötelező kamarai tagdíja – tudta meg a Népszava. Az, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a jelenlegi 27 600-ról 48 000 forintra akarja emelni januártól a doktorok éves tagdíját, először néhány hete a kamara Győr-Moson Sopron megyei vezetőségi ülésén hangzott el. 

Feketemunkások Romániából - fokozott kanyaróveszély

 A bejelentett vendégmunkások kontroll alatt állnak, fertőző gócot az illegálisan itt dolgozók jelenthetnek. A zákányszéki háziorvos javaslata az, ha valaki rizikós korosztályba tartozik, oltassa be magát.

A MOK megsértette az orvosok személyes adatok védelméhez fűződő jogát

Három éve mondta ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megsértette az orvosok személyes adatok védelméhez fűződő jogát, amikor úgy kötött az orvosokra csoportos életbiztosítást, hogy nem kérte beleegyezésüket adataik átadásához. Az adatszolgáltatás 2011 és 2013 májusa között történt. Jogsértés miatt öten perelték be a Magyar Orvosi Kamarát, de több ezer orvos is érintett lehet az ügyben.

A kamara az orvosok nevét, azonosító számukat (pecsétszám), illetve a kamarába való ki- és belépésük dátumát adta ki a szerződő biztosítónak, az MKB Életbiztosító Zrt.-nek. A NEIH állásfoglalása szerint viszont a MOK kizárólag a (kamarai) tagsági jogviszony létesítése, fenntartása és megszüntetése, valamint az abból származó jogok és követelések érvényesítése céljából kezelheti az orvosok adatait.