Sikertörténet: magyar egyetemisták találmánya adhatja vissza vakoknak az olvasás élményét

A Gloveye - magyar fiatalok találmánya - lehetővé teszi, hogy vakok nyomtatott szövegeket is el tudjanak olvasni. A fiatalok fejlesztésükkel megnyerték a Microsoft Imagine Cup hazai fordulóját, megjárták Seattle-t, most Amszterdamba készülnek. 

Magyar sztetoszkóp kapott nemzetközi designdíjat

Tekintélyes nemzetközi designdíjat, az IF Design Awardot nyerte el a Flying Objects stúdió egy orvostechnológiai fejlesztés formatervével: a DualScope sztetoszkóppal.  

Felhőbe költözhet az egészségügy

Elindult az úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér, vagyis az „eeszt” éles próbaüzeme. Az ellátó intézményeket, az orvosokat és gyógyszerészeket a betegadatokkal összekapcsoló rendszer növeli a betegbiztonságot. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ irányításával kifejlesztett, felhőalapú elektronikus rendszer összekapcsolja egymással a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, a gyógyszertárakat, a mentőszolgálatot, az ágazatirányítást és a lakosságot.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a rendszert bemutató sajtótájékoztatón kiemelte: az eeszt-nek köszönhetően a beteggel kapcsolatos minden fontos információ azonnal rendelkezésére áll az orvosnak, a gyógyszerésznek, és segítségével könnyen megismerheti a teljes betegutat.

Magyarország leggyorsabb PET-CT készülékét adták át a Semmelweis Egyetemen

Közép-magyarországi, társadalombiztosítás által finanszírozott PET-CT ellátó hely lett a Semmelweis Egyetem, egy új, világviszonylatban is kiemelkedően gyors képalkotású PET-CT beszerzésének és a kiemelt tb-támogatásnak köszönhetően.  A készülék a gyógyítás mellett az oktatást és a kutatást is szolgálja majd.