A betegségek metabolikus alapjáról tartott előadást a Semmelweis Egyetemen Sir George Radda

A betegségek metabolikus alapjáról és a molekuláris képalkotás által adott ezzel kapcsolatos új lehetőségekről tartott előadást az Elméleti Orvostudományi Központban Sir George Radda. Az oxfordi egyetem professzora, aki a világ legelismertebb tudománypolitikusai közé tartozik, legutóbb 2011-ben járt az egyetemen, amikor átvette a Semmelweis Budapest Awardot.

A programot Dr. Kellermayer Miklós, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet igazgatója nyitotta meg, röviden bemutatva Sir George Raddát: a kémikus professzor magyar származású, 1956-ban ment Oxfordba, ahol a Merton College-ban szerzett diplomát. Az MRI-vizsgálatok atyjának is szokták nevezni, neki köszönhető, hogy ma már rutineljárásnak számít az MRI-vizsgálat a klinikumi gyakorlatban

Sir George Radda „The Metabolic Basis of Human Diseases: New Insights through Molecular Imaging” címmel tartotta meg előadását. Ebben egyebek mellett emlékeztetett arra, hogy Warburg Nobel-díjas biokémikus a múlt század első felében tette közzé elméletét, miszerint a rák és más betegségek hátterében elsődlegesen metabolikus okok állnak. Mint rámutatott: az elmúlt tíz évben ismét felértékelődött az anyagcsere jelentőségének szerepe. Az idei évben is egymást követve jelentek meg olyan tudományos publikációk, melyek a metabolizmus jelentőségét emelik ki a rák kialakulásával kapcsolatban.  

Végignézve az orvostudomány fejlődési szakaszait, a biokémia, a molekuláris biológia, a genomika forradalma után a 21. század feladata a génműködés szabályozása és a metabolikus hálózat közötti kapcsolat megértése lehet. Ehhez szükség van az in vivo vizsgálatokat lehetővé tevő modern képalkotásra. Sir George Radda egyébként egy szingapúri központú tudományos ügynökség (A*STAR) orvosbiológiai kutató tanácsának elnökeként korábban éppen egy olyan kutatóprogramot indított, mely a rák metabolizmusával is foglalkozik.

Forrás:  http://semmelweis.hu/hirek/2017/03/23/a-betegsegek-metabolikus-alapjarol...
Dobozi Pálma, Semmelweis Egyetem

Helyettesítés.hu

Amennyiben Ön praxist kínál, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kereső kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön praxist keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kínáló kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön helyettesítő háziorvost keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy helyettesítő kollégái megtalálják és megkeressék Önt.