Erősödő magánellátó rendszer

A mozgásszervi problémák kezelésére, programozott ortopédiai műtétekre specializálódott Emineo Egészségügyi Központ magánkórházat nyitott a Hegyalja úton. A Knoll házaspár és befektetőtársuk egymilliárd forintot költöttek a kórházra.

Kérdések és válaszok a háziorvosi tevékenységgel kapcsolatban

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK LEENDŐ ÉS GYAKORLÓ HÁZIORVOSOK RÉSZÉRE

Milyen szakmai képesítéssel végezhető háziorvosi tevékenység?

Háziorvosként – a házi gyermekorvos kivételével – az az általános orvosi oklevéllel rendelkező orvos dolgozhat, aki

a) általános orvostan vagy háziorvostan szakorvosi szakképesítéssel, vagy
b) belgyógyászat szakorvosi szakképesítéssel és 10 év körzeti, illetve háziorvosi gyakorlattal rendelkezik, vagy
c) 1998. december 31. napjáig számított 25 éven keresztül folyamatosan körzeti, illetőleg háziorvosi feladatokat látott el.

Sikertörténet: magyar egyetemisták találmánya adhatja vissza vakoknak az olvasás élményét

A Gloveye - magyar fiatalok találmánya - lehetővé teszi, hogy vakok nyomtatott szövegeket is el tudjanak olvasni. A fiatalok fejlesztésükkel megnyerték a Microsoft Imagine Cup hazai fordulóját, megjárták Seattle-t, most Amszterdamba készülnek. 

Egy háziorvos nyílt levele a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ orvosigazgatójának

A következő nyílt levelet a szerző beleegyezésésvel, változtatás nélkül tesszük közzé:

No go Zóna Budapesten

/olyan városrészek, amelyeket a hatóságok nem, vagy nehezen képesek ellenőrzésük alatt tartani. Ezekben a társadalom írott vagy íratlan normái alig érvényesülnek/.

Nyílt válaszlevél a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ orvosigazgatójának Dr. Tamás Róbert orvos dandártábornok úrnak.

A Magyar Rezidens Szövetség nyílt levélben kezdeményez tárgyalást a Magyar Orvosi Kamarával a pályakezdő orvosok tagdíjkedvezményének megvonásáról

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Területi Szervezeteinek Tanácsa megvonta egyebek mellett a pályakezdők, a táppénzen lévők, és a nyugdíj mellett dolgozó orvosok eddigi 50%-os tagdíj kedvezményét. Mindezt azután tették, hogy a legutóbbi, decemberi küldöttközgyűlés nem szavazta meg a tagdíjemelést. Éger István elnök már akkor jelezte, ha tagdíjemelés elmarad „valószínűleg kénytelenek lesznek hozzányúlni a kedvezményekhez”. A kedvezmények megvonásával a kamara vezetősége a „költség érzékeny csoportokba” rúgott bele, így például a pályakezdő fiatal orvosokba, a 70.

Magyar sztetoszkóp kapott nemzetközi designdíjat

Tekintélyes nemzetközi designdíjat, az IF Design Awardot nyerte el a Flying Objects stúdió egy orvostechnológiai fejlesztés formatervével: a DualScope sztetoszkóppal.  

Kemény Lajos egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatója Jedlik Ányos-díjat kapott

Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

Juhász Márton fejlesztő, feltaláló, Kemény Lajos egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatója, Láng László agrármérnök, Volk Balázs vegyészmérnök, az Egis hatóanyag-fejlesztési igazgatója kapta idén a Jedlik Ányos-díjat szerdán Budapesten, írja az MTI. A kétévente odaítélt honoris causa Jedlik Ányos-díjat Gazda István tudománytörténész vehette át.

Új infektológiai központot hoz létre a Szegedi Tudományegyetem

Egy épületbe kerülhet 2019 végére a Szegedi Tudományegyetem klinikai központjának gyermek és felnőtt infektológiai ellátása. A fertőző betegekkel foglalkozó, egyetemi tanszékként is működő, a járványügyi intézményekkel együttműködő SZTE Infektológiai Központot a Déli Klinikaparkban alakítják ki. 

Bálint-csoportok itthon és a világban - Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság VIII. Érdi Bálint-csoport Hétvégéje

Segítő szakmában dolgozol? Vannak nehéz eseteid? Gyere Érdre közénk, vegyél részt Bálint-csoportban! A szakmai segítség mellett a Bálint-csoportban átélheted a „nem vagy egyedül” élményét. A Bálint-csoport egyedülálló módszer a kiégés megelőzésére, kezelésére! 

Ma Magyarországon az egészségügyben, oktatásügyben, a mentálhigiéné, pszichológia, a szociális munka területein a szakemberek egyre inkább magukra maradnak nehézségeikkel, miközben egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük. A Bálint-csoportokban, melyek optimális esetben éveken át tartó, közösséget teremtő szakmai műhelyek​ké is válnak, megbeszélhetjük nehéz, megterhelő eseteinket​, jobban ráláthatunk saját működésünkre betegeinkkel, szakmai kapcsolatainkban, ezáltal szakmailag és személyiségünkben is fejlődhetünk. 

Ennek, a kiégés megelőzésében egyedülálló módszernek a megtapasztalására van lehetőség Hétvégénken. A Hétvégén lehetőség lesz megismerkedni a Bálint Pszichodráma ​módszerével, mely csoportot Görög Ilona, erdélyi kollégánk vezeti. Reményeink szerint meghívott Kelet-európai bálintos kollégákkal is ismerkedhetünk, megoszthatjuk tapasztalatainkat.