Dr. Urbán Eszter vagyok, háziorvos, a helyettesites.hu oldal társalapítója. Gyakorló háziorvosként nap, mint nap találkozom azzal a problémával, amit a háziorvosi helyettesítés megoldásának problémája jelent a kollégáknak. 

Az utóbbi években egyre nagyobb nehézséget jelent a háziorvosoknak az, hogy távolléteik esetére találjanak helyettesítő kollégát. A praxisban az állandó helyettesek gyakran nem tudnak vállalni hosszabb távú, illetve rendszeres helyettesítési igényeket, a helyettesítést vállaló kollégák nehezen találnak egymásra a helyettest kereső háziorvosokkal. A helyettesites.hu oldallal segítünk megoldani a háziorvosok helyettes keresési nehézségeit, illetve oldalunkon helyt kapnak a praxis adás-vétel lehetőségek is. Oldalunkon számos egészségügyi hírrel, orvos-szakmai cikkel és más hasznos információkkal is szolgálunk a családorvoslással és a praxisok üzemeltetésével kapcsolatban, és a kollégáknak lehetőségük van saját cikkeik publikálására is felületünkön.


Gyakorló, helyettesítéseket vállaló háziorvosként gyakran hívnak fel kollégák akár ismeretlenül is, nem ritkán kétségbeesett, aggódó hangon, hogy sürgősen helyettesre lenne szükség, el tudnám-e vállalni. Gyakran azzal a kérdéssel is fordultak hozzám kollégák, hogy ha valaki vállalni szeretne helyettesítést, hol és hogyan kezdjen el keresni olyan praxist, ahol erre igény van.

Oldalunkkal segítünk megoldást találni a háziorvosok helyettesítési problémáira, oldalunk segít a háziorvosoknak megtalálni azt a kollégát, aki szükség esetén el tudja vállalni a praxis helyettesítését, illetve azok a kollégák, akik  helyettesítést vállalnának könnyebben megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb lehetőségeket.

Tudjuk milyen nehéz dolga van annak a háziorvos kollégának, akinek helyettesítésre van szüksége, és az állandó helyettes nem tudja vállalni a teljes időszakot. Számos oka lehet annak, hogy valakinek időszakos vagy tartós helyettesítésre van szüksége: továbbképzések, családi események, nyaralások, hosszabb utazások, gyermekvállalás, időszakos külföldi munkavállalás, esetleges egészségügyi okok. Ezeket az időszakokat az állandó helyettesek gyakran nem tudják elvállalni, különösen, ha hosszabb távú, vagy rendszeres távollétről van szó. Nagyon nehéz helyzetbe tud kerülni ilyenkor a háziorvos: közeleg az elfoglaltsága időpontja, és a helyettesítés kérdése megoldatlan. Jól ismert statisztikai adat a rémisztően öregedő háziorvosi korfa is, így a helyettesítés kérdése egyre nagyobb jelentőséggel bír.  

Kollégákkal beszélgetve felvetődött az igény, hogy milyen jó lenne, ha modern világunkban lenne egy olyan internetes felület, ahol a háziorvosok szabad kapacitásai és a helyettesítési igények egymásra találhatnak. A régi gyakorlat szerint helyettesítések csupán szájhagyomány útján terjednek, ismerősök által kézről - kézre járnak a potenciálisan helyettesítést vállaló orvosok telefonszámai. Ideje túllépni ezen a régi szokáson, hogy a helyettes keresést az ismerősök körében történő szívességkérés jelenti, vagy amikor utolsó lehetőségként  ismeretlenül kell felhívnia egyik orvosnak a másikat, ismerős ismerősének az ajánlásai alapján toborozva helyettest. Oldalunk egy modern felületet biztosít ahhoz, hogy a helyettest kereső és vállaló orvos könnyebben meg tudja találni egymást.

A helyettesites.hu csapatának küldetése, hogy új korszakot indítson Magyarországon a háziorvosi helyettes keresésben. Hisszük, hogy a háziorvosoknak is jár a szabadág! Meggyőződésünk, hogy az egész éves praxisbeli munka után a háziorvosok nagyon is megérdemelnének 3-4 hét zavartalan pihenést, de ez nagyon kevés esetben valósítható meg  számukra, mert nagyon nehéz ennyi időre helyettest találni. Egészen döbbenetes tény, hogy számos háziorvos évek óta azért nem volt nyaralni, mert nem tudta megoldani a helyettesítés kérdését. Az viszont már nem csupán megdöbbentő, hanem sokszor egészen szívszorító, amikor a távollét oka nem egy nyaralás, hanem egy hosszabb betegség vagy műtét, és az orvosnak ekkor nem csak a betegséggel kell megküzdenie, hanem a praxis miatt is aggódik, hogy találni fog-e helyettest a kezelés és lábadozás idejére.

Gyakran előfordul az a probléma is, hogy egy háziorvosnak fix napokon, hosszabb távon van szüksége rendszeres helyettesítésre, például újabb szakvizsga megszerzése miatt, vagy kisgyermeknevelés miatt szeretne valaki heti 1-2 szabadnapot, vagy épp egy nyugdíjas kolléga még nem vonulna teljesen vissza, de heti 1-2 pihenőnapot szeretne tartani. Gyermekvállalás miatt jellemzően néhány évre keresnek főállású helyettest a háziorvosok, jellemző hogy ilyen hosszú időt az állandó helyettes nem nagyon tud elvállalni, hiszen neki is vezetnie kell a saját praxisát. Több okból előfordulhat az is, hogy valaki nem akar saját praxist vállalni, de részmunkaidőben időszakos vagy rendszeres helyettesítést szívesen elvállal. A helyettesítéseket sokan külföldi munkavállalással egyeztetik össze, van aki több időt szeretne tölteni a családdal, kisgyermekekkel, így nekik jobban megfelel, ha csak heti 2-3 napot kell helyettesíteni és nem egy teljes praxis minden ügyét intézni. Az igény tehát mindkét oldalról adott, oldalunk küldetése, hogy ezek az igények minél könnyebben egymásra tudjanak találni.

Meggyőződésünk, hogy az orvos akkor tudja a legmagasabb szintű betegellátást nyújtani, ha lehetősége van arra, hogy szükség esetén saját magára, családjára is jusson ideje, megelőzve ezzel jelentős stresszt, számos betegséget és a mentális kiégést.

Háziorvosok esetében a szabadság kérdése régóta nem megoldott, hiszen a háziorvosok többségében vállalkozóként kell hogy működjenek, tehát így nem jár nekik olyan fizetett szabadság mint a kórházban dolgozó alkalmazott orvosoknak, viszont nem is zárhatnak be úgy, mint a versenypiacon tevékenykedő vállalkozók.

Oldalunk a háziorvosi helyettes keresés mellett lehetőséget nyújt praxis adás–vétel meghirdetésére, illetve ügyeleti lehetőségek listázására. Oldalunkon különböző szempontok szerint lehet szűrni a kereséseket, beállíthatunk megyéket, illetve városokat, ahol keresni szeretnénk, illetve beállíthatjuk a kívánt helyettesítési időszakot. A helyettesítés díjazását szándékosan nem szeretnénk szerepeltetni oldalunkon, véleményünk szerint jobb ha ezt az orvosok egyeztetik egymással, hiszen nagyon sok tényező befolyásolhatja az óradíjat.

A helyettesítés.hu egyedülálló kezdeményezés egy krónikus hazai egészségügyi probléma kezelésére, ami hatékonnyá teheti az orvosok közötti párbeszédet, így könnyen megtalálhatják a megfelelő kollégát.