Kérdések és válaszok a háziorvosi tevékenységgel kapcsolatban

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK LEENDŐ ÉS GYAKORLÓ HÁZIORVOSOK RÉSZÉRE

Milyen szakmai képesítéssel végezhető háziorvosi tevékenység?

Háziorvosként – a házi gyermekorvos kivételével – az az általános orvosi oklevéllel rendelkező orvos dolgozhat, aki

a) általános orvostan vagy háziorvostan szakorvosi szakképesítéssel, vagy
b) belgyógyászat szakorvosi szakképesítéssel és 10 év körzeti, illetve háziorvosi gyakorlattal rendelkezik, vagy
c) 1998. december 31. napjáig számított 25 éven keresztül folyamatosan körzeti, illetőleg háziorvosi feladatokat látott el.

Ingyenes betegnyilvántartó program és egy éves díjmentes előfizetés a letelepedési támogatáson felül a tartósan betöltetlen praxist betöltő orvosok részére

A  ProFix Kft. egy szokatlan, új kezdeményezéssel támogatja  a tartósan betöltetlen praxist vállaló orvosokat, mely szerint a MedMax háziorvosi programot díjmentesen biztosítja minden tartósan betöltetlen körzet számára, valamint a MedMax háziorvosi programhoz 1 éves szintén díjmentes szoftverkövetést ajánlott fel. 

Hogyan tovább alapellátás? - Dr. Éger István elemzése

Legszerényebb számításaink szerint is még legalább ötször tízmilliárdos csomagra, azaz praxisonként havi ötször 130.000,- Ft-os – feltétel nélküli (!) – emelésre volna szükség a szakellátásban dolgozókkal azonos anyagi feltételek eléréséhez. És természetesen mindezt előre kiszámítható módon, törvényben garantálva. Gazdasági szempontból tehát ez volna az az alapvető peremfeltétel, amely a praxisvásárláson gondolkodót pozitív döntésre bírhatná. E nélkül viszont érthető a jelenleg tapasztalható tartózkodás, hisz ki az, aki súlyos áldozatok árán garantáltan veszteséges vállalkozásba fektetne? Több más, apróbb, de nem lényegtelen körülmény áttekintése és megjavítása mellett előbbiek azok az alapvető tényezők, amelyek haladéktalan rendezése nélkül az alapellátás megerősítésének szándéka biztosan halálra van ítélve.

Túlterheltek a háziorvosok - komoly bajt jeleznek a számok

Egyre több beteget kell ellátniuk a háziorvosoknak, ami azt eredményezi, hogy a rendelőkben megnő a várakozási idő. 2015-ben az egy orvosra jutó éves betegforgalom már 11 474 fő volt, 2010-ben még 10 994, 2000-ben pedig 9208 – olvashatjuk a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb Egészségügyi statisztikai évkönyvében. Ha ezt napi, átlagos betegszámra is lebontjuk, akkor 254 munkanap alatt a háziorvosoknak 2015-ben naponta 45 pácienst kellett ellátniuk, miközben a legtöbben 3-5 órát rendelnek, így átlagosan 5,3 perc jut egy emberre, vagy elhúzódik a rendelés.

Az háziorvosok harmada már nyugdíjas korú

Az orvosoknál is probléma az elöregedés: a 60 éven felüli orvosok aránya 30 százalék, de például csak Baranya megyében ez az arány 80 százalék felett van - közölte a KSH főosztályvezetője az Inforádióban.  2015-ben egy háziorvosnak átlagosan 11 500 esetet kellett ellátnia, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez a szám elérte a 16 ezret is.