A háziorvosi gyakorlat számára fontos laboratóriumi preanalitikai tényezők

Nagy nemzetközi felmérések szerint átlagosan 0,3 ‑ 0,8% annak a valószínűsége, hogy a diagnózis felállítása vagy a monitorozás érdekében végzett laborvizsgálat a klinikus számára téves eredményt ad. (Bizonyos vizsgálatcsoportok, pl. hemosztázis esetében egyes szerzők 3 – 5%-ra teszik ennek a valószínűségét.)

A laborvizsgálatok végzése és értékelése során három szakaszt lehet elkülöníteni:

preanalitikai szakaszban történik a vizsgálat elrendelése, a mintavétel és a minta laboratóriumba való juttatása. Ez a szakasz a beküldő orvos és a gyógyító osztály felelősségi területéhez tartozik.

Az analitikai szakasz a kért paraméterek (továbbiakban: analitok) meghatározása az orvosi diagnosztikai laboratóriumban. Ez a szakasz az orvosi diagnosztikai laboratórium kompetenciájába tartozik.

posztanalitikai szakasz az eredmények értékelése, az eredmények alapján a terápiás döntés meghozatala. Ez a szakasz a kezelőorvos kompetenciája.

Felmérések alapján a laborvizsgálatok során a hibák döntő hányadát (70 – 85%-át) a preanalitikai szakaszban követik el. Ez az a szakasz, amiben ha hiba történik, akkor dolgozhat a laboratórium bármilyen pontossággal, az eredmény használhatatlan.

A táplálkozás során elfogyasztott szénhidrát a szervezet fiziológiás válaszreakciói miatt alapvetően befolyásolhatja a glükóz és az inzulin, valamint egyes elektrolitok szintjét. A zsír fogyasztása miatt a plazma lipémiás lesz. Ez méréstechnikai problémát jelent, ugyanis a lipémiás plazma, savó zavaros, emiatt pedig a színreakción alapuló klinikai kémiai vizsgálatok túlnyomó többsége értelmezhetetlen eredményt ad.

A legmarkánsabb eltérést a táplálkozás az alkalikus foszfatáz, koleszterin, triglicerid, vas, glükóz, húgysav, inzulin, kálium, kortizol, anorganikus foszfát vizsgálatok esetében okozza. Ezen analitok vizsgálata előtt 12 órás éhezés javasolt.

Az egyes analitok jellegzetes napszaki (diurnális) ciklust mutatnak. Különösen jellemző ez ahypophysis által termelt adrenokortikotróp hormon ( ACTH) által regulált kortizolra. A kortizol az immunrendszerre gyakorolt hatásai révén számos egyéb analit, pl. fehérvérsejtek számát szabályozza, így ezek értéke is változhat diurnálisan.

A hemolízis elkerülése érdekében fontos a vérvételkor a megfelelő tűméret kiválasztása és az atraumatikus vérvétel. A vénát maximum 1 percig szabad leszorítani, a vérvételi helytől 3 – 4 cm-es távolságra.

A hemolízist elősegíti a vérvételi hely ütögetése, sajtolása, valamint a csőbe levett minta erőteljes rázása (ami akár a helytelen szállítás során is előfordulhat).

Meg kell jegyezni, hogy a véna túlságosan hosszú ideig való leszorítása esetén az intravasculáris térből az extravasculárisba irányuló folyadékáramlás miatt a plazma / szérum összetétele markánsan változhat az alábbi módon:

A csöveket a vérvételt követően kíméletesen, többször át kell forgatni, hogy az additív megfelelően elegyedjen a vérrel.A laboratóriumi vizsgálatok jelentős részéhez szérumból, másik részéhez viszont plazmából (alvadásgátolt vér felülúszója) kell megfelelő mintát venni. A speciális vérvételi csövek ennek megfelelően adalék anyagokat ún. additívet tartalmaznak. A csövek gyors azonosítását a színkódolt kupak segíti. A háziorvosi gyakorlatban elterjedtek:

 

Javasolt irodalom:

  • http://www.specimencare.com/resource.aspx?IDX=11331
  • Lippi G, Plebani M, Di Somma S, Cervellin G. Hemolyzedspecimens: a major challengeforemergencydepartments and clinicallaboratories. CritRevClinLabSci. 2011 May-Jun;48(3):143-53. doi: 10.3109/10408363.2011.600228. Review.
  • Lippi G, Guidi GC. Risk management inthepreanalyticalphase of laboratory testing. ClinChemLabMed. 2007;45(6):720-7.
  • Lippi G, Banfi G, Buttarello M, Ceriotti F, Daves M, DolciA, Caputo M, Giavarina D, Montagnana M, Miconi V, et al. Recommendationsfordetection and management of unsuitablesamplesinclinicallaboratories. ClinChemLabMed. 2007; 45(6):728-36.
  • Plebani M. Exploringtheiceberg of errorsinlaboratorymedicine. ClinChimActa. 2009 Jun; 404(1):16-23.

Forrás: http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_haziorvosi_gyakorlat_szamara_fo...

Helyettesítés.hu

Amennyiben Ön praxist kínál, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kereső kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön praxist keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kínáló kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön helyettesítő háziorvost keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy helyettesítő kollégái megtalálják és megkeressék Önt.