SZAKMAI HÍREK

Olvassa el és véleményezze szakmai híreinket.

Új technológia a mentős balesetek megelőzésésre

Svédországban egy különleges hangjelzéssel szakítanák meg a környékben közlekedő autókban szóló zenét, hogy a sofőr biztosan észrevegye a közelgő mentőt.

A túlságosan hangos zene az autóban nemcsak azért veszélyes, mert káros lehet a hallásra, hanem azért is, mert a sofőrök sokszor emiatt nem veszik észre a szirénázva közeledő mentőautót. Ilyenkor csak a szerencsén múlik, hogy történik-e baleset, a svédek azonban kizárnák ezt a faktort, és biztosra mennének, hogy ne történjen.

A svéd Királyi Technológiai Intézet szakemberei egy olyan rendszert fejlesztettek ki, ami képes egy figyelmeztető hangjezléssel megszakítani az autóban a zenét/rádióadást, ha egy mentőautó épp sürgős híváshoz siet. A technológia azoknál az autós készülékeknél alkalmazható, amelyek támogatják a Radio Data System (azaz az RDS) formátumot, amire közlekedő járművek elsöprő többsége képes.

A rendszer az autó sebességét is figyelembe tudja venni,  egy autópályán már jóval hamarabb jelez. A svédek idén tavasszal már egy tucatnyi mentőautóval tesztelni is fogják a technológiát, az eredmények függvényében pedig később szélesebb körben is be kívánják vezetni ezt a rendszert.

Magyarországon  tavaly  550 olyan baleset történt, aminek egy mentőautó is a részese volt. Igaz, a 2015-ös adat még ennél is magasabb szám volt, tehát valószínűsíthető, hogy  a módszer alkalmazása nálunk is meg tudna előzni mentős baleseteket. 

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20170206_mentoauto_autoradio_rds

Helyettesítés.hu

Amennyiben Ön praxist kínál, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kereső kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön praxist keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kínáló kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön helyettesítő háziorvost keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy helyettesítő kollégái megtalálják és megkeressék Önt.