SZAKMAI HÍREK

Olvassa el és véleményezze szakmai híreinket.

Túlterheltek a háziorvosok - komoly bajt jeleznek a számok

Egyre több beteget kell ellátniuk a háziorvosoknak, ami azt eredményezi, hogy a rendelőkben megnő a várakozási idő. 2015-ben az egy orvosra jutó éves betegforgalom már 11 474 fő volt, 2010-ben még 10 994, 2000-ben pedig 9208 – olvashatjuk a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb Egészségügyi statisztikai évkönyvében. Ha ezt napi, átlagos betegszámra is lebontjuk, akkor 254 munkanap alatt a háziorvosoknak 2015-ben naponta 45 pácienst kellett ellátniuk, miközben a legtöbben 3-5 órát rendelnek, így átlagosan 5,3 perc jut egy emberre, vagy elhúzódik a rendelés.

A kezdő háziorvosok közel sem pótolják azokat, akik feladják praxisukat és külföldre, vagy nyugdíjba mennek. 2012-től tavaly októberig az ország négy orvosi egyetemén mindössze 514 orvos kezdte meg tanulmányait a háziorvostan-képzésben, és októberig 501-en végeztek. – Döbbenetesen alacsony ez a szám, vészjelzés, hiszen hamarosan 2200 praxis sorsa válhat kérdésessé, mert jelenleg az orvosok kétharmada már nyugdíjaskorú, vagy öt éven belül az lesz.

Azért, hogy a tartósan betöltetlen praxisokat feltöltsék, praxisjogvásárlási és letelepedési támogatást is létrehozott a kormány, ám ezek a konstrukciók nem motiválják eléggé a háziorvosokat, a keretet évek óta nem sikerül teljes egészében felhasználni, hiszen nincs elég jelentkező.

Forrás:

http://mno.hu/belfold/komoly-bajt-jeleznek-a-szamok-1381439

Helyettesítés.hu

Amennyiben Ön praxist kínál, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kereső kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön praxist keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kínáló kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön helyettesítő háziorvost keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy helyettesítő kollégái megtalálják és megkeressék Önt.