SZAKMAI HÍREK

Olvassa el és véleményezze szakmai híreinket.

Orvosi hiányszakmák

A tavalyihoz képest érdemben nem változott az egészségügyben a hiányszakmák listája. Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) legfrissebb adatai szerint 2016-hoz hasonlóan idén is mindenhol hiányszakmának számít az érsebészet, a gyermek- és ifjúságpszichiátria, a fül-orr-gége-gyógyászat, az igazságügyi orvostan, a nefrológia (a vese belgyógyászatával foglalkozó szakma), az orvosi mikrobiológia, az ortopédia és a traumatológia, a pszichiátria és a transzfuziológia is, továbbá Budapest kivételével az egész országban hiányszakmának minősül: az infektológia, a sürgősségi orvostan, a patológia, a radiológia és a sebészet is. Sok kórházban minden szakma hiányszakmának minősül, ezek az intézmények vannak a legnehezebb helyzetben.

Érdekes módon nem szerepel az orvosi hiányszakmák listáján az aneszteziológia, pedig sok kórház küszködik azzal, hogy nincs elég altatóorvos, ami megnehezíti a műtétek beosztását. Tavaly harmincszázalékos volt a hiány ezen a területen. Arról, hogy ez a szakma miért nem került fel a hiányszakmás ösztöndíjak listájára, Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke úgy nyilatkozott: ketté kell választani, hogy mi az, amiből most kevés van, és mi az, amire a jövőben szükség lesz. Az elmúlt öt évben ugyanis éppen a hiány miatt kiemelt bérezést kaptak az aneszteziológusok, és több mint 400 rezidens választotta ezt a területet.

Teljes cikk:

http://mno.hu/belfold/hianyszakmak-tizenket-korhazban-is-nagy-a-baj-1380711

Helyettesítés.hu

Amennyiben Ön praxist kínál, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kereső kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön praxist keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kínáló kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön helyettesítő háziorvost keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy helyettesítő kollégái megtalálják és megkeressék Önt.