SZAKMAI HÍREK

Olvassa el és véleményezze szakmai híreinket.

Magyarország leggyorsabb PET-CT készülékét adták át a Semmelweis Egyetemen

Közép-magyarországi, társadalombiztosítás által finanszírozott PET-CT ellátó hely lett a Semmelweis Egyetem, egy új, világviszonylatban is kiemelkedően gyors képalkotású PET-CT beszerzésének és a kiemelt tb-támogatásnak köszönhetően.  A készülék a gyógyítás mellett az oktatást és a kutatást is szolgálja majd. 

Dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára közölte: ez a közép-magyarországi régió első állami kézben lévő PET-CT-je, mely az elérhető legkorszerűbb berendezés. A betegek gyógyítása mellett az oktatás szempontjából is nélkülözhetetlen az ilyen típusú csúcstechnológiák elérhetősége az egyetemen – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a minisztérium és a Semmelweis Egyetem között már elindultak a tárgyalások egy sebészeti robot beszerzéséről is annak érdekében, hogy tovább bővüljön az egyetem eszközparkja.

A Semmelweis Egyetem évente 4000 vizsgálatra kapott 768 millió forint értékben közfinanszírozott lehetőséget – közölte Dr. Szász Károly kancellár, aki úgy fogalmazott: hiánypótló beruházás valósult meg az egyetemen a készülék beszerzésével. A szükséges mintegy egy milliárd forintos fedezetet banki technikát, az eszköz alapú finanszírozás technikáját alkalmazva teremtették elő – mondta el. Mindezzel párhuzamosan megtörtént a Nukleáris Medicina Központ kapcsolódó helyiségeinek felújítása is több mint 116 millió forint értékben. Mint arról beszámolt: a tb-finanszírozással kapcsolatos döntés 2016. március 26-án született meg, a közbeszerzési eljárás júniusban indult el, szeptemberben pedig megtörtént szerződéskötés a nyertes céggel, mely decemberben leszállította a készüléket. A teljes folyamat lebonyolítása csapatmunka volt, melyért a kancellár köszönetet mondott a Műszaki, a Gazdasági Főigazgatóságnak, a beszerzési igazgatónak, valamint az Orvosszakmai, Finanszírozási és Minőségbiztosítási Főigazgatóságnak és a Nukleáris Medicina Központnak.

Mérföldkő és történelmi jelentőségű, hogy PET-CT berendezéssel gazdagodott az egyetem – mondta Dr. Merkely Béla klinika rektorhelyettes. A berendezésnek elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában van jelentősége, valamint a szív- és érrendszeri betegségek területén, de szerepet kap majd a neuropszichiátriai kórképek kezelésében is. A 4000 elvégezhető vizsgálat többek között teljes egészében fedezi az egyetemen ellátandó onkológiai betegek igényét. Dr. Merkely Béla kifejtette, a PET-CT korai diagnózisra ad lehetőséget, ami a hatékony terápia kulcsa. Az egyetem által beszerzett készülékkel mindössze 9 perc alatt végezhető el a vizsgálat, mely által a beteget érő izotópterhelés is csökken. 

A Semmelweis Egyetem által beszerzett GE Discovery IQ 5, a piacon elérhető jelenleg leggyorsabb PET-CT készülék. Magyarországon a legkorszerűbb berendezés, amellyel egy vizsgálat kiváló képminőségben 9 perc alatt is elvégezhető, szemben más készülékek 20-25 perces vizsgálati idejével. A készülék gyorsaságának és nagy érzékenységének köszönhetően nem csak a vizsgálati idő rövidül, hanem egyúttal a pácienst érő sugárterhelés is csökken: Magyarországon az új berendezéssel végzett onkológiai PET-CT vizsgálat igényli a legkevesebb sugárzó izotóp szervezetbe juttatását. Az új központban egy műszak alatt akár 28 vizsgálat elvégzése is lehetséges, ami Magyarországon a legköltséghatékonyabb PET-CT vizsgálati lehetőséget jelenti. Az egyetem új PET-CT készüléke egyedülállóan küszöböli ki azt a problémát, hogy a vizsgálat közben a beteg légzéséből adódó mozgás miatt a rekeszizom környékén, a tüdőben és a hasban elmosódottá válhat a kép, ill. kisebb elváltozások rejtve is maradhatnak. A mellkas emelkedését, süllyedését figyelő speciális kamerarendszernek köszönhetően ezekről a területekről is tökéletesen éles kép készülhet.

Dobozi Pálma, Kovács Eszter, Semmelweis Egyetem
Forrás: http://semmelweis.hu/hirek/2017/01/19/magyarorszag-leggyorsabb-pet-ct-ke...

Helyettesítés.hu

Amennyiben Ön praxist kínál, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kereső kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön praxist keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kínáló kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön helyettesítő háziorvost keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy helyettesítő kollégái megtalálják és megkeressék Önt.