SZAKMAI HÍREK

Olvassa el és véleményezze szakmai híreinket.

EESZT – Kérdések és válaszok a csatlakozással kapcsolatban

39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet értelmében 2017. november 1-től valamennyi közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatónak kötelező lesz csatlakoznia az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT).

A ProFix Kft képviseletében Horváth Barbarával beszélgettünk arról, hogy a gyakorlatban hogyan fog megvalósulni az EESZT használata a háziorvosok számára.

Helyettesítés.hu:  Hol tart az EESZT-hez való csatlakozás kiépítésének folyamata a MedMax háziorvosi program esetében?

Horváth Barbara: Augusztusban érkeztünk el az első mérföldkőhöz a csatlakozási folyamatban, az elsőként tesztelésre jelentkezett Felhasználóinknál ekkortól működik az EESZT próbaüzeme a MedMax-ban és felkerültünk az EESZT-kompatibilis terméket gyártó partnerek közé az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) információs portálján is.

https://e-egeszsegugy.gov.hu/egeszsegugyi-ellatoknak

Szeptember elsejétől pedig - egy szokásos verziófrissítés formájában - már minden kedves Felhasználónknál beállítható az EESZT használata a MedMaxban, azonban ennek beállítását - a MedMaxtól függetlenül – meg kell előznie két lépésnek, egy adminisztrációs és egy technikai folyamatnak.

A 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet értelmében az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez minden közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatónak 2017. november 1. napjától kötelező csatlakoznia. November 1-ig alig több mint 30 munkanap van, kapkodás nélkül, de nem késlekedve el kell kezdeni mindenkinek a csatlakozási folyamatot.

A csatlakozási folyamatról az ÁEEK tudomásunk szerint az összes intézményt értesítette a Kamarák honlapján, illetve direkt e-mail üzenetekben (amennyiben az eSzig olvasóhoz kapcsolódóan megadták az e-mail címüket az adatgyűjtés során). Ez tartalmazta pontosan, hogy milyen feladatokat kell elvégezni a csatlakozás előtt az érintetteknek, emellett mi is megpróbáljuk minden csatornán a csatlakozáshoz a teendőket megosztani.

Helyettesítés.hu: Hogyan teszik könnyebbé a MedMax felhasználók számára a csatlakozási folyamatot?

Horváth Barbara: A ProFix az EESZT bevezetését minden lehetőségével, erejével és eszközével támogatja, ezért azokban a lépésekben is segítünk, melyeknek meg kell előznie a MedMax-ban az EESZT bekapcsolását. Az ügyfélszolgálatunk munkatársai aktívan segítik a csatlakozási folyamatot, mindenkit arra kérnek, hogy kezdjék meg a regisztrációt az e-kapun már most, ne halasszák az utolsó pillanatra.

Az előttünk álló két hónapban tehát szeretnénk a csatlakozáshoz a lehető legnagyobb támogatást biztosítani és mindent megtenni azért, hogy minden MedMax-os Felhasználó november 1-től csatlakozni tudjon a Térhez. A terveink szerint október 7-én Hódmezővásárhelyen, október 14-én Budapesten és október 21-én Debrecenben lesznek oktatások is, emellett filmekkel, részletes leírásokkal és csoportos távmenedzselt bemutatókkal is szeretnénk a csatlakozási folyamatot megkönnyíteni.

Helyettesítés.hu: Milyen csatlakozási feltételeket és lépéseket kell teljesíteni az EESZT használata előtt?

Horváth Barbara:  Az első lépés a regisztráció és csatlakozási nyilatkozat kitöltése a https://e-egeszsegugy.gov.hu/ekapu portálon. Szükséges az orvos és asszisztensek részéről az elektronikus személyi igazolvány minél előbbi igénylése, mert az EESZT-hez kapcsolódáskor az azonosítást az e-személyi igazolvánnyal (és az e-személyi leolvasóval) fogják minden nap általában egyszer - a MedMaxban - elvégezni. Az azonosítást 4 óránként kell megújítani, amennyiben lejárt ez az idő, a MedMax ismét kérni fogja az azonosítást. Az e-személyiből elég lesz a sima, nincs szükség a biometrikus változatra.

Az azonosítási folyamathoz szükséges e-személyi leolvasók információink szerint már eljutottak több régióban is a Járási Hivatalokba, ott lehet érdeklődni, hogy mikor vehetik át. A leolvasó átvétele nincs az e-kapu regisztrációhoz kötve. A leolvasók telepítésének útmutatója és kiszállítási státusza ezen az oldalon megtalálható: https://e-egeszsegugy.gov.hu/eszig. Ha megkapták, jelezzék felénk és segítünk feltelepíteni a gépekre.(www.kartyaolvaso.hu/informaciok/termektamogatas)

Tudomásunk szerint ezen kívül minden Felhasználónak meg kell ismernie az EESZT Felhasználói Tájékoztatót, melynek elolvasását ellenőrző kérdésekkel fogja az ÁEEK mérni.

Helyettesítés.hu: Hogyan zajlik a regisztráció?

Horváth Barbara:  Az e-kapu információs (e-egeszsegugy.gov.hu/ekapu) weboldalon kell regisztrálni  az egészségügyi szolgáltatónak. A regisztrációhoz szükséges előre beszerezni a következő dokumentumokat: aláírási címpéldányt – másolatot is elfogadnak vagy ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-mintát, valamint cégkivonatot (Kft, Bt, Zrt vagy egyéni cég esetén http://www.e-cegjegyzek.hu/ oldalon, egyéni vállalkozó esetén a https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/egyenkivnyilvtart.html címen lehet keresni, majd nyomtatni). Ezekkel a dokumentumokkal együtt kell a - regisztráció alatt kinyomtatott – aláírt és lepecsételt! csatlakozási kérelmet feladni postán az AEEK címére. A csatlakozási nyilatkozatot az ÁEEK megvizsgálja, esetleges hiánypótlásra hívja fel a benyújtót, majd pozitív elbírálás után 1-2 héten belül az eKapun keresztül megküldi a visszaigazolást. Ezt követően történhet meg a tényleges csatlakozás, az együttműködési ÁSZF szerződés megkötése. Minderről részletes tájékoztatót olvashatnak az eKapu portálon. Az e-kapun a regisztrációkor megadott belépési adatainkat jegyezzük fel, mert később az EESZT-vel kapcsolatos információk, tájékoztatások a https://e-egeszsegugy.gov.hu/ekapu oldalon keresztül fognak megjelenni.

Helyettesítés.hu: Hogyan kell majd üzembe helyezni a e-személyi olvasókat?

Horváth Barbara: A műszaki csatlakozás (pl. a biztonsági tanúsítvány letöltése és telepítése) csak akkor kezdhető el, ha a csatlakozási kérelem és dokumentumok hiánytalanul elküldésre kerültek az ÁEEK részére, majd ezután az ÁEEK-tól visszaérkezett erre igazolás is.

A tanúsítványokat letöltésére és telepítésére előre egyeztetünk Felhasználóinkkal egy időpontot, és letöltünk, telepítünk, majd beállítjuk a MedMaxban az EESZT működését. A MedMaxba úgy integráltuk, hogy az ne zavarja az eddig megszokott napi rutint, minden egyes adatküldés a háttérben történik. A MedMaxszal természetesen akkor is dolgozhatnak majd, ha esetleg az EESZT rendszer – pl. eseti karbantartások miatt - működése szünetelne.

Fontos számunkra, hogy ne csak a MedMax beállításait érintő kérdésekben, hanem az egész folyamatban a tőlünk telhető legnagyobb támogatást nyújtsuk Felhasználóinknak. A csatlakozási folyamat miatt a várható terhelésre mi is felkészültünk, együttes odafigyeléssel próbálunk meg mindenben segíteni a csatlakozási feltételek teljesítését.

Felhasználóink felé lojalitásunkat a továbbiakban is megőrizzük, és a NEAK/ÁEEK tárgyalóasztala mellett megszületett kötelezettségek teljesítésében kiszámítható és hűséges partnerei leszünk a jövőben is Felhasználóinknak.

Helyettesítés.hu: Köszönjük az információkat!

Helyettesítés.hu

Amennyiben Ön praxist kínál, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kereső kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön praxist keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy praxist kínáló kollégái megtalálják és megkeressék Önt.

Amennyiben Ön helyettesítő háziorvost keres, itt lehetősége van regisztrálnia magát, hogy helyettesítő kollégái megtalálják és megkeressék Önt.